Menneisyyden painolasti

Olen seurustellut aiemminkin, ennen nykyistä avioliittoani. Niissä kaikissa loppu koitti samalla tavalla joka kerta, eli keskustelun kautta. Aloimme keskustelemaan ja käymään läpi toisiamme. Minkälaisissa asioissa eroamme toisistamme ja mitä samaa meissä on. Jokaisen keskustelun päätteeksi tulimme siihen tulokseen että yhteiseloa ei enää kannata jatkaa, koska olemme niin erilaisia tai toinen haluaa jotain muuta. Kun jokainen keskustelu on päättynyt eroon, sitä kehittää omassa päässään pelon siitä. Se ei ole pelko keskustella, mutta se on pelko sanoista. Pelko kun kuulee erilaisuudesta ja se pelko on tiedostamatonta. Kehonkieli muuttuu. Jalat nousevat sohvalla rinnan eteen ja kädet menevät puuskaan. Ajatukset synkkenevät, lämpö ja rakkaus haihtuvat mielestä ja itsesuojelu iskee sisään. Ymmärrys toista kohtaan vähenee ja omista mielipiteistään pitää kovemmin kiinni.

Menneisyyden painolasti ohjaa tekemisiä ja se tekee sen tiedostamatta. Näissä tilanteissa uskon olevani oikeassa ja ajattelen että tästä ei tule mitään. Toisen pitää myöntyä, myöntää olevansa väärässä. Nämä menneisyyden haamut vaikeuttavat eloa ja moni elää elämäänsä edes tiedostamatta niitä. Ajatellaan vain että minä nyt olen tämmöinen ja en muuksi muutu. Eikä tarvitsekaan, jos ei halua. On kuitenkin hyvä tiedostaa että me usein toimimme jonkun vanhan mallin mukaan, eli vastaan tulee aina menneisyydestä opittuja tapoja. Miksi tämä on tärkeää? Tietenkin siksi että kun yritämme ymmärtää muita, emme voi vain katsoa nykyhetkeä. Täytyy ymmärtää mistä toinen tulee ja mitä hänelle on elämässä tapahtunut. Ihmiset ovat täynnä aiemmin opittuja pelkoja, tapoja ja ajatuksia. Vain aniharva käy niitä itse läpi ja haluaa oppia niistä. Vieläkin harvemmat pystyvät luopumaan niistä ja ovat valmiita muutoksille.

Olen huomannut että toistot auttavat tässäkin. Kun toistan tarpeeksi kauan jotain, opin sen. Jonain päivänä pystyn varmasti keskustelemaan parisuhteessa ilman että minua pelottaa jatkuvasti ero. Se voi tulla nopeasti vastaan tai sitten siihen voi mennä todella kauankin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s