Vietnamilaiset kesärullat ja kastikkeet

Tämä on ensimmäinen ruokakirjoitukseni, mutta nyt koen että on sen aika. Olen testannut ja parannellut reseptejä kesärullien kastikkeille ja haluan jakaa sen myös muille. Teemme siis vietnamilaisia kesärullia miltei viikoittain ja minä olen ottanut kastikevastaavan roolin. Rullien ohjeita löytyy verkosta tukuttain ja meidän versiomme rullista ei juurikaan poikkea niistä. Niihin tulee vermiselliä, katkarapuja, kurkkua, porkkanaa, rucolaa, korianteria ja seesaminsiemeniä. Silloin kun oikein irroitellaan, saatamme myös lisätä avocadoa. Nämä siis kaikki nippuun ja rullataan riisipaperiin. Rullat ovat aina erinomaisia, mutta kastikkeet ovat niiden suola. Nämä kastikereseptini olen kehitellyt itse muiden reseptien pohjalta. Etenkin maapähkinävoikastike onnistuu joka kerta ja olen täysin rakastunut siihen. Teemme aina tuplana nämä ohjeet, koska ylijäämäkastikkeesta tulee tarvittaessa erinomainen marinadi kanalle.

Maapähkinävoikastike

 • 1 Limen mehu
 • 1 Valkosipulinkynsi (Mahdollisimman pieneksi silputtu tai raastettu)
 • 3rkl Maapähkinävoi (Sokeriton)
 • 1tl Seesamiöljy
 • 1tl Hoi Sin kastike
 • 2tl Kalakastike
 • 1rkl Ruokosokeria
 • 1rkl Sriracha
 • 1 rkl Vettä (Kuumaa, vaikka vedenkeittimestä)

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja laitetaan jääkaappiin maustumaan rullien käärimisen ajaksi. Aina silloin tällöin tarvitsee limeä tai sitruunaa lisätä, riippuen niiden mausta. Niitä voi siis lisätä oman maun mukaan. Srirachan voi korvata joko tuoreella chilillä tai esimerkiksi chili flakeseillä.

Seuraavaksi sitten soija-kalakastikkeen resepti. En tiedä miksi, mutta välillä tämä onnistuu tällä reseptillä erinomaisesti ja välillä vaatii lisämausteita. Eli kannattaa maistaa lopuksi ja katsoa mitä sinne tarvitsee lisää. Usein siihen pitää lisätä happamuutta, eli sitruunaa tai limeä, välillä sokeria. Osterikastikkeella saa pyöreyttä makuun, mikäli se tuntuu jotenkin valjulta. Chilin kanssa kannattaa olla varovainen, koska kun tämän laittaa jääkaappiin vetäytymään, vahvistuu chili välillä todella paljon. Olen joskus joutunut jakamaan sen maustumisen jälkeen kahtia ja tekemään toisesta puolikkaasta laimeamman version.

Soija-kalakastike

 • 1 Valkosipulinkynsi (Mahdollisimman pieneksi silputtu tai raastettu)
 • 1/2 Limen mehu
 • 1 1/2 rkl Ruokosokeria
 • 1tl Riisiviinietikka
 • 1rkl Kalakastike
 • 1tl Soija
 • 1tl Osterikastike
 • 1tl Inkivääritahna
 • Chiliä oman maun mukaan (Meillä se on 3 ravistusta Chili Flakesejä(itse tehtyjä))
 • 3 rkl Vettä (Kuumaa, vaikka vedenkeittimestä)

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja laitetaan jääkaappiin maustumaan rullien käärimisen ajaksi. Maista lopuksi, mutta muista että chili vahvistuu jääkaapissa, etenkin inkiväärin kaverina.

Molemmissa kastikkeissa on paljon aineita, mutta parin vuoden hiomisen jälkeen olen sitä mieltä että ne kaikki ovat tarpeen. Näillä ohjeilla me teemme joka viikko kastikkeet ja olen enemmän kuin kiinnostunut mielipiteistä näiden suhteen.

Mitä tykkäsit? Tuunasitko reseptejä? Kerro tuunaukset ja lupaan kokeilla niitä.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s