Kohtaamiset

Kohtaan elämässäni jatkuvasti ihmisiä ja olen huomannut että ihmisten kanssa asioiminen on minulle henkilökohtaisessa elämässä paljon helpompaa kuin työelämässä. Suurimmat haasteet minulla on nähdä ihmiset tasavertaisina. Laitan heitä aina eri lokeroihin aseman mukaan ja luon turhia ennakkoluuloja itselleni. Olen huomannut että nämä ennakkoluulot ovat turhia ja tämä onkin asia jonka sisäistän ja jonka muistan yhä useammin ja useammin tapaamisissa.

Lievennän usein alun jännitystä ottamalla henkilökohtaisen kontaktin. Se vaatii tarkkaavaisuutta ja tilannetajua, mutta ei muuten ole mitään rakettitiedettä. Ihmisillä on erilaisia mielenkiinnon kohteita ja usein niistä halutaan myös keskustella. Minulla on laaja kirjo harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita, joista mielelläni keskustelen ja näitä yritän myös ottamaan mukaan keskusteluihin. Tämä saattaa olla aivan ohimennen heitto kalenteria katsellessa että pitäisikin mennä ensi viikolla laskettelemaan tai että olisipa hieno ilma kalastukseen. Jos näistä jompikumpi osuu toisen kiinnostuksiin, tulee aina lisäkysymys josta ammentaa yhteyttä. Tärkeintä on kuitenkin olla aito ja olla aidosti kiinnostunut toisesta ihmisestä ja asiasta. Jos en ole kiinnostunut toisesta ihmisestä, en itse osaa olla luonnollinen ja sosiaalinen, joten senkin takia haluan selvittää toisen kiinnostuksen kohteet ja näin myös kiinnostua itse henkilöstä. Mikäli ihmisellä on oikeat ja aidot tarkoitusperät, tämänkaltainen yhteyden vahvistaminen on täysin oikeutettua.

Edellä mainittu sosiaalisen kanssakäymisen keino vaatii jonkun verran ihmismielen tuntemista ja saattaa myös tuntua keinotekoiselta aluksi. Onneksi minulla on takataskussa myös toinenkin hyvä keino murtaa jää palaverissa tai neuvottelussa. Kaikki me olemme ihmisiä ja kaikilla meillä on myös hyviä sekä huonoja puolia, kuin myös ennakkoluuloja. Vaikka olisin menossa työhaastatteluun, tiedän että vastapuoli luo minusta samalla tavalla ennakkokuvan kuin minä hänestä, heti haastattelun alussa. Pyrin itse olemaan näissä tilanteissa aina mahdollisimman aito oma itseni, sillä olen oppinut hyväksymään että olen hyvä tyyppi, kuten varmaan kaikki meistä, vaikka teenkin virheitä ja en ole täydellinen. Tämän vahvistaminen on toisille kuitenkin hankalaa, mikäli edessä on hänen muodostama ennakkoluulon muuri ja pieni jännitys. Jään rikkominen on tällöin helpointa palauttamalla mieleen että me kaikki olemme ihmisiä ja teemme virheitä. Miksi ei aloittaisi palaveria kertomalla että eksyit matkalla tai että käännyit vahingossa vasemmalle kun piti kääntyä oikealle. Tähän käy mikä tahansa pieni henkilökohtainen seikka tai virhe, joka osoittaa että olet ihminen ja joka päästää hänet henkilökohtaiseen minääsi käsiksi. 

Kun keinoja kontaktin luomiseen pääsee kokeilemaan ja onnistuu olemaan aito itsensä, yllättyy usein positiivisesti keskustelun ja tapaamisen mukavuudesta. Onnistuneen kontaktin luonnin jälkeen molemmat ovat avoimempia ja keskustelukin soljuu paremmin eteenpäin. Itselläni esimerkiksi on osunut työhaastattelu samalle päivälle kuin syntymäpäiväni, jolloin rikoin jään kertomalla että “sattuipas tämä haastatteluaika sopivasti syntymäpäivälleni”. Se riitti silloin ja tapaaminen meni erinomaisesti ja sopivan rennosti. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s