Arvoni elämässä

Läpi elämän on eteeni tullut vaikka minkälaista ohjetta ja neuvoa niin muilta kuin myös itseltäni. Muutamat niistä ovat jääneet elämään suuremmalla arvolla ja niistä onkin hyvä muistuttaa itseään aika ajoin.

Kun haetaan uutta työpaikkaa, halutaan usein tehdä vaikutus ja jopa näyttäytyä parempana kuin olisikaan. Vaikka tämä onkin aivan normaalia, täytyy omat toiveet ja arvot tuoda rehellisesti esiin. Ajattelen että haastattelu on äärimmäisen hyvä tilanne saada tietoa yrityksestä, sekä arvioida omaa viihtyvyyttä siellä. Tämän takia ensimmäinen asia mitä muistutan itselleni haastatteluun mennessä on muistaa myös omat arvot ja tavoitteet.

  • Älä pelkää kertoa omista ambitioista ja arvoista. Jos omat arvosi eivät kohtaa yrityksen arvojen kanssa, ei työnteko ole mukavaa. Usein mielikuva yritykseen luodaan median tai työpaikkailmoituksen perusteella, eikä se välttämättä vastaa todellisuutta. Työnhakijan täytyy sopia yritykseen yhtälailla kuin yrityksen työnhakijalle. Kuulin aikoinaan kaveriltani seuraavan tarinan ja se onkin jäänyt mieleeni — jokaisella meistä on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa, joista 8 tuntia pitäisi viettää nukkuen. Tämä jättää vain 16 tuntia valveillaoloaikaa, eli kärjistetysti ihminen viettää vähintään puolet elämästään töissä. Kuka haluaa elää puolet elämästään epämukavuudessa?

Viihtyvyyttä on tietenkin aina monenlaista ja aina se ei liity työnkuvaan, vaan esimerkiksi lyhyeen työmatkaan. Ihmiset arvostavat erilaisia asioita ja toisille työn sisältö on tärkeämpi, kun taas toisille sen seuraukset vapaa-aikaan. Itselleni sisältö on aina ollut tärkeä ja siksi olen tämän neuvon myös itselleni rakentanut. Monesti kuulen ajatuksia että sitä unelmapaikkaa ei löydy, vaikka kuinka sitä hakisi. Itsekin sitä haen, mutta aina se ei siltikään löydy. Uran alkutaipaleella on erityisen tärkeää saada kenkä oven väliin, mutta tärkeää on myös tehdä työ hyvin. Itse unohdan tämän seuraavan ajatukseni liian usein, mutta nyt viimeistään palautan sen mieleen ja pyrin sen siellä pitämään!

  • Arvosta monipuolisuutta ja muista että jokaisessa työssä oppii jotain. Vaikka nykyinen työpaikka ei olisikaan se unelmien ammatti mistä on haaveillut, auttaa se silti eteenpäin, kunhan muistaa pitää päämäärän mielessä. Olen itse vaihtanut ammattia usein ja mennyt jatkuvasti eteenpäin. Ensimmäiset työt loivat kiinnostuksen tekniikkaan, jonka jälkeen seuraava työpaikka veikin lähemmäs myyntiä ja nyt tekniikka ei enää kiinnosta. Kiskan pitäjänä oppii asiakaspalvelua loistavasti ja omasta kiinnostuksesta riippuen sieltä saa myös perustasoista hallinnollista oppia hyödynnettäväksi. Jokaisessa työpaikassa olisikin hyvä pitää mieli avoinna ja pyrkiä oppimaan mahdollisimman paljon.  Omalla kohdallani tässä auttaa jatkuva lapsenomainen uteliaisuus, sekä nöyryys kysyä ja kiinnostua erilaisista asioista. Tämän jälkeen seuraavassa työssä voidaan ammentaa edellisen kokemuksia ja ymmärrystä, sillä toimintaperiaatteet ovat alojen välillä samat, vain vaihdettavat tuotteet ja palvelut muuttuvat. 

Omissa arvoissani ovat eettisyys ja korkea moraali hyvin vahvasti läsnä. Olen huomannut että elämässä törmää mitä ihmeellisimpiin hiihtäjiin ja liian usein myös huonoihin ihmisiin. Olen nyt oppinut jättämään nämä ihmiset omaan arvoonsa ja ympäröinkin itseni vain ihmisillä joihin pystyn luottamaan. Tämän takia haluan myös itse olla luotettava.

  • Rehellisyys, korkea moraali ja hyvänä ihmisenä oleminen ovat tärkeitä voimavaroja. Vaikka usein tuntuisi että vilpillä ja jopa muita ihmisiä hyväksikäyttämällä pääsisi pitkälle, ei asia niin ole. Vaikka vilpillä ja petoksilla etenisikin nopeammin, on se tie auttamattoman lyhyt. Jossain vaiheessa elämää tulee eteen tilanne jossa pitäisi joko osata jotain minkä olet jatkuvasti muilta varastanut tai maineesi on jo kiirinyt edellesi. Rehellisenä ja hyvänä ihmisenä eteneminen voi olla hitaampaa ja kohtaat varmasti myös epärehellisiä ihmisiä, mutta toisaalta nukut yösi hyvin ja eteneminen on tasapainoista ja määrätietoista. Ura on usein myös pidempi ja tasapainoisempi.

Kun vastaan tulee ihmisiä jotka eivät pidä yllä yhtä korkeaa moraalia, kannattaa varmistaa ettei itse joudu kärsimään heidän tekemisistään. Seuraavan oppini olen itse oppinut kantapään kautta ja toivon etteivät kaikki joudu samaan tilanteeseen.

  • Muista huolehtia omasta tekemisestä ja siitä että toimit oikein. Usein saattaa tulla vastaan puhelinsoittoja tai kahvikeskusteluja esimiehiltä, jotka vaativat arveluttavia asioita. Muista tällöin harrastaa itsesuojelua, koska vaikka esimiehen pyyntöjä pitää kunnioittaa, saattaa hän ongelman ilmetessä kieltää pyytäneensä mitään. Varsinkin isompien riskien edessä kannattaa pyytää nämä tehtävät kirjallisena vaikka sähköpostiin. Itse vetoan huonoon muistiini tai kiireeseen, jotta pyynnöstä jää jälki. Useammin kuin kerran ei sähköpostia tai pyyntöä enää tule, jolloin voi onnitella itseään hyvästä varovaisuudesta. 

Nämä ovat asioita jotka ovat minulle tärkeitä ja joiden mukaan itse elän. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s