Kadehtiminen ja vertailu

Tunnistan usein itsessäni tarpeen vertailla itseäni muihin. Milloin jollain on hienommat kengät, parempi auto tai parempi elämä. Tämä tuntuu aika ajoin olevan arkea minulle, kuten varmasti myös monelle muulle. Asiana se ei kuitenkaan tunnu hyvältä ja olenkin tehnyt(ja teen koko ajan), paljon työtä päästäkseni siitä eroon. 

Otetaan tähän pieni ajatusleikki. Miltä minä näytän ulospäin? Minä näytän ulospäin vahvalta ja saan myös kuulla olevani itsevarma ja etten hätkähdä mistään. Näen myös kuulemma vastoinkäymiset haasteina ja ne eivät lannista minua. Voi kuinka väärässä sitä muut voivatkaan olla! Olen ollut aika ajoin hyvin syvällä suossa ja olen sitä vieläkin aika ajoin. Olen maannut kotona ja nähnyt pelkkää synkkyyttä ympärilläni ja kokenut olevani yksin tässä maailmassa. Kuka tästä sitten tietää? Ei kovinkaan moni, ainakaan ennen tätä postausta. 

Tästä voidaan sitten johtaa tämä ajatusleikki, eli onko joku verrannut itseään minuun joskus? Ajatellut että “olisinpa yhtä itsevarma” tai “olisipa minullakin noin hyvä meno päällä”. Jos kukaan on näin tehnyt, on hän tehnyt klassisen virheen. Minähän tietenkin tunnen itseni ja tiedän myös omat epävarmuuteni ja sisäiset taisteluni. Ulospäin kuitenkin pidän yllä tiettyä kuorta, tai ainakaan en kerro kaikille kaikkea mitä tunnen. Ne asiat kun eivät kuulu kaikille ja kaikilla meillä on aina jotain salaisuuksia. Jos vertaamme omaa haavoittuvaa itseämme, jota muut eivät tiedä, toisen kiillotettuun ulkokuoreen, olemme aina tappiolla! Tarinaa toisen ihmisen elämän takana ei voi tietää ja vielä vähemmän hänen ajatuksiaan. Kaikki meistä kokevat asiat eri tavalla ja katsovat maailmaa erilaisten lasien läpi. Monesti onnen tavoittelussa uhrataan joitain asioita, eikä niitä välttämättä tuoda esiin mitenkään. Kannattaa siis jättää vain vertailu ja mahdollinen kadehtiminen kokonaan pois ja keskittyä oman hyvinvoinnin lisäämiseen. 

Vertailun lopettaminen kokonaan on mielestäni lähes mahdotonta ja tähän liittyy vahvasti myös itsensä hyväksyminen. Hyväksyminen että en itse voi olla niin hyvä kuin toivoisin, mutta siitä ei saa katkeroitua, vaan se pitää hyväksyä. Huomaan itse aina aika ajoin ajautuvani tähän vertailuun ja tunnen myös kateutta. Teen paljon ajatustyötä päästäkseni pois niistä ajatuksista ja huomaan että ne nimenomaiset ajatukset tukahduttavat omaa tekemistäni. Kun pystyn aidosti iloitsemaan muiden asioista, olen itse vahvempi ja vapaampi. Osa ihmisistä sanoo että maailma ei ole reilu ja se pitää hyväksyä, mutta aivan täysin en tähänkään usko. Toki on asioita joille emme mitään voi tehdä ja ne saattavat vaikuttaa reiluilta tai epäreiluilta, mutta loppujen lopuksi ihmisen omat tekemiset merkkaavat. Ihmisille tapahtuu mitä kummempia asioita jatkuvasti ja silti he jaksavat aamulla herätä uuteen aamuun. Kaikki mitä me koemme, vie meitä eteenpäin ja mikäli niihin osaa suhtautua oikein, ne kasvattavat meitä. 

Elämä on jatkuvaa itseensä tutustumista ja kehittymistä, koska me kaikki muutumme jatkuvasti läpi elämän.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s