Miksi haluat juuri meille töihin?

En osaa sanoa kuinka usein otsikon kysymystä kuulee haastatteluissa, sillä itse en sitä ole vielä kuullut.  Monissa kirjoituksissa kuitenkin kerrotaan että hakemuksissa täytyy ilmaista kiinnostuneisuus ja motivaatio yritystä ja tehtävää kohtaan. Hakemus ei myöskään saa olla geneerinen, vaan nimenomaisesti yritykseen ja positioon räätälöity. Miksi ihmeessä tarvitsee olla räätälöity hakemus, jos paikka on sama, ala on sama ja hakemus vain sopii useampaan yritykseen?

Mitä yritykset siis haluavat? Sitäkö että käytän selkeästi aikaa hakemuksen tekoon ja että minulla on tähtäin vain yhdessä paikassa kerrallaan? Todella naiivi ajattelumalli! Kun haluan juuri teille töihin, laitan teille räätälöidyn hakemuksen. Siitä alkaen rekryprosessi kestää hakemusvaiheessa kuukauden, haastattelut ja testit kuukauden, jonka lisäksi on sopimusneuvottelut päälle. Mikäli hakijoita on muutamia satoja, alkavat todennäköisyydet aina pienentyä. Yhteen paikkaan tulee helposti sata hakijaa ja tämä siis tarkoittaa että jos haussa on yksi paikka per kaksi kuukautta ja todennäköisyydet (vähän kärjistäen), ovat 1:100, se tekee aika pitkän pätkän odottelua, mikäli ei alkupäässä todennäköisyyksiä osu. Ymmärrän räätälöinnin tarpeita, mutta kyseenalaistan myös sen pahan karman joka geneeriseen hakemukseen liitetään.

Tein hetki sitten hienoisen virheen työhakemuksessa, joka sai aikaan naurut. Olin laittanut yritykselle hakemuksen, jossa kerroin ensimmäisessä lauseessa että tulen enemmän kuin mielelläni teille töihin ja nimesin täysin eri yrityksen. Ei mikään ihme että tämä hakemus ei kirvoittanut edes kieltävää vastausta. Tämä sai kuitenkin kokonaisuutena miettimään työnantajan ajatusmaailmaa.

Odottavatko työnantajat että hakija sanoo haluavansa juuri tähän kyseiseen yritykseen töihin ja onko se edes järkevä vastaus?

Kuten aiemmin kerroin, on mielestäni äärimmäisen naiivia ajatella että joku haluaisi ainoastaan yhteen ja tiettyyn yritykseen töihin ja itse en näe sitä mitenkään työnhakijan etuna. Tämänkaltainen halu kertoo joko liian ruusuisesta mielikuvasta tai sitten yrityksen fanituksesta. Kumpikin näistä on omiaan sumentamaan ajattelumaailmaa ja kaventamaan näkökulmia. Yritys pitää nähdä yrityksenä ja siihen pitää myös suhtautua sellaisena. Yritys ei ole elämä, eikä se ole perheenjäsen.

Voin sen myöntää, minun hakemukseni on osittain geneerinen. Runko on siis sama ja asiat sisällä muuttuvat työnkuvan suhteen. Kun kirjoitan hakemuksessani että “Haluan ehdottomasti olla mukana… “, se ei muutu työnantajan mukaan. Haluan aina siinä hetkessä juuri sinne ja juuri teille, mutta ei se poista sitä tosiasiaa että haluan myös tusinaan muita paikkoja ja yrityksiä. Tämä ei mielestäni vähennä motivaatiotani yritystä ja tehtävää kohtaan, vaan osoittaa hyvää maalaisjärkeä.

Kaikkia munia ei voi laittaa samaan koriin ja kaikki korit ovat omalla tavallaan arvokkaita.

Pystyykö yrityksen kulttuurista lukemaan jotain jo hakemusvaiheessa?

Jos hakemuksessa ei saa tehdä virheitä, saako niitä tehdä yrityksen kulttuurissakaan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s