Tarvemäärittely ja järjestelmän kilpailutus

Digital Belgi Consulting Group ei lähtenyt yrityksenä laulamaan toivotulla tavalla, mutta sen jäljiltä syntyi hyviä muistoja. Yksi niistä on vaatimusmäärittely jonka tein asiakkaalle ja joka on mielestäni vieläkin erinomainen.

Asiakkaalla oli hankittuna AV-järjestelmä ja he olivat epävarmoja sen toimivuudesta olemassa oleviin tarpeisiin.

Aloitin luomalla asiakkuustavoitteet ja esittämällä projektinvaiheet selkeästi.

Screen Shot 2017-04-25 at 11.12.48Screen Shot 2017-04-25 at 11.12.58

Haluan aina toimia puolueettomana. On hyvää asiakaspalvelua suositella myös muita vaihtoehtoja kuin omia, etenkin jos ne soveltuvat asiakkaan käyttöön paremmin. Tämän jälkeen piirsin asiakkaalle ja itselleni eri vaiheet auki, jotta me molemmat ymmärrämme mistä projektissa on kyse. Optiot jätettiin auki, koska emme pysty niitä määrittelemään ennen kuin nykytila on analysoitu.

Ensimmäisen vaiheen tarvemäärittely tehdään ilman ennakkoluuloja ja vanhaa painolastia. Tavoitteena vain tarpeiden paras mahdollinen määrittely. Tavoitteet luodaan ensin ja sen jälkeen määrittelyn avaaminen.

Screen Shot 2017-04-25 at 11.19.19Screen Shot 2017-04-25 at 11.19.26

Tässä vaiheessa haluan tarjota läpinäkyvyyden koko projektin aikatauluun ja hinnoitteluun, jotta erillisiä elementtejä muuttamalla saadaan hinnoittelua muutettua ilman että omat katteeni kärsivät. Jos projektin kokonaiskustannus on liian iso, voin laskea hintaa ilman että oma tuntihintani laskee.

Tarvemäärittelyn tuotokset dokumentoidaan ja niiden pohjalta voidaan lähteä toiseen vaiheeseen. Toisen vaiheen tavoitteet esitellään ja niiden pohjalta myös avattu suunnitelma. Tämä osa on haastava avata tarkasti, sillä meillä ei vielä ole ykkösvaiheen tuloksia käytettävissä. Loin kuitenkin muutamia tavoitteita ja aikatauluja ajatuksistani, mutta tiesin että ne tulisivat muuttumaan matkalla.

Screen Shot 2017-04-25 at 11.30.42Screen Shot 2017-04-25 at 11.30.52

Tavoitteet on otettu suoraan asiakaskeskusteluista. Nämä ovat asioita jotka olivat nykyisen järjestelmän kanssa haasteellisia ja lisäsin myös kirsikaksi kakun päälle vuosikustannusten alentamisen. Omaa työtä ja kustannusta on helpompi perustella, kun säästöt ovat  kuluja suuremmat. Nyt kun esitys on jo melkein maalissa, on aika antaa hinta palvelulle. Annoin tässä kohti hinnoittelun ja tarjosin siihen myös tulospohjaista vaihtoehtoa.

Screen Shot 2017-04-25 at 11.36.00

Tämä projekti oli osa isompaa kokonaisuutta ja sen takia lisäsin myös ylimääräiset puhelinkulut mukaan projektiin. Etenkin vaiheen kaksi vuosisäästöistä ehdottamani prosenttiosuus oli omasta mielestäni nerokas. Se on myös riskitön vaihtoehto asiakkaalle, sillä heidän säästönsä on kokonaisuutena enemmän kuin minulle maksettava osuus. Tämä tarjous eteni jo sopimusvaiheeseenkin, eli se oli sinänsä onnistunut tuotos, vaikka projekti ei koskaan toteutunutkaan.

Esitysteknisesti välivaiheita oli enemmän kuin tässä näkyy, mutta niitä ei kannattanut tässä erikseen esittää. Kokonainen esitys löytyy kuitenkin alta olevasta linkistä.

Audio Visual Project

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s